Morgonkaffet på stubben får sällan drickas solo. Sju alpackor och otaliga höns närmar sig hastigt som en hel liten armè och ska antingen tigga foder eller gå runt och sprätta som om de gjorde viktiga saker. Det ska helst hummas och kluckas också.
Ändå är det så läkande och erbjuder en typ av återhämtning som inte finns söder om söder. Det ständiga bruset av bussar, tågen som passerar vid knutpunkter, bilar som kör längs gatorna intill finns inte här. Det är ljuvligt, kroppen slappnar av och axlarna sjunker. Efter bara någon minut uppfattar hjärnan ljuden av susande träd och fågelkvitter.
Jag bor strax norr om Norrtälje, på en gård med min fru, våra tre barn, alpackor, hönor, katter och kanin. Jag är civilingenjör inom energiteknik och matematik och jobbar som Data Scientist på Booli.
Mitt intresse för odling började som barn, på en plätt bredvid mammas grönsaksland. När vi 2014 flyttade till vår gård återupptog jag odlandet och har utökat odlingsmarken för varje år. När Covid spred sig 2020 och folk bunkrade allt från jäst till toapapper funderade jag över vad som händer om snuset skulle ta slut. Jag läste på om allt kring snusodling, köpte fröer av olika tobakssorter och satte i gång. I dag importeras nästan all tobak.
Jag vill med Roslagssnus utmana monopolet genom att koka snus på egenodlad tobak. Jag testar mig fram och lär av misstagen. Målet är att hålla allt så enkelt som möjligt. Det ska vara hållbart, klimatpositivt och innovativt. Ett vanligt, rent och rättvist snus helt enkelt.